ápr
15


Még javában tart a Bringázz A Munkába (BAM!) verseny, melynek előnyeiről a múlt héten már megpróbáltalak meggyőzni titeket, hiszen ez nektek, hallgatóknak is szól. Ezen a héten iskolánk dolgozóiból álló csapatunk egy tagját, dr. Solti Péter főtitkár urat kérdeztem arról, milyen is a részese lenni egy ilyen mozgalmas megmérettetésnek.

Mint megtudtam, maximum öt főből lehet csapatot összeállítani a szabályok szerint, ők jelenleg négyen vannak: Szalai Tamás, mint csapatvezető, a marketing osztály munkatársa, Gyürki Júlia, a BKF munkatársa, Solti Péter főtitkár úr, a különösen lelkes Kiss Dávid tanár úr és Békési Károly, az ETR szerkesztője. Ők, mintegy másfél éve lelkes kétkerekesek.

Hóban-fagyban? kérdezem, mire szemérmes mosollyal javít ki Solti Péter:

- Hát azt azért nem... Azt hiszem Dávid a legelszántabb, ő ítéletidőben is képes begurulni; én ennél puhányabb vagyok. – de nem kevésbé lelkes! Elmondása szerint már a mozgalom megalakulása előtt is szívesen járt biciklivel dolgozni, az ötlet, hogy most szervezetten, csapatosan megteheti mindezt csak lendített rajta. Külön motiváló erőként említi az internetes naplót, amibe feljegyezhetők a lerótt kilométerek.

- A díjakra nem hajtunk, de azért minden alkalommal benevezünk, hiszen ez egy jó buli. Első alkalommal a 33. helyet szereztük meg, de akkor még jóval kevesebb volt a résztvevő. Azóta nem figyeljük az elért eredményeket. Vannak nálunk sokkal elhivatottabbak is, akik vidékről tekernek fel naponta, velük mi nem szállunk harcba. - bár a mondat kishitűnek és lemondónak tűnhet, a gesztusok sokkal inkább örömteli belenyugvásról árulkodnak.

- Ezek szerint megéri? Tényleg igazak az állítások, miszerint a munka előtti mozgás élénkíti az elmét is és jobb hangulatot kölcsönöz?

- Abszolút! Mindenképpen megéri. Én nem azért tekerek, hogy javítsam az állóképességem, nincsenek ezzel céljaim, de a jó közérzetért szívesen megteszek ennyit. Ráadásul a közelben lakom, így duplán kifizetődő.

Tapintatosan próbálom megkérdezni, hogy mi a helyzet a zuhanyzással és az öltönyben gurulással, de a jól öltözött főtitkár úr ezt láthatóan megoldja:

- Néhány napra előre hozok be magamnak váltás inget, amit az irodában tudok hagyni, a zuhanyzási lehetőség pedig az főépületben adott.

- A diákok számára is?

- Eredetileg a karbantartók számára épült a fürdő, most néhány dolgozó is használja. A diákok részéről eddig nem merült fel igény, de szükség esetén biztosan megoldható lenne. Az Egressy úton hallgatóinknak is alakítottak ki zuhanyokat, ott ez nem jelenthet problémát.

Ugyanakkor biciklitároló akad bőven a Nagy Lajos király útján is, mi, fiatalok azonban csak szóban vagyunk lelkesek, és passzívan figyeljük a betekerő dolgozókat. Pedig nevezni nekünk sem lenne bonyolult.

- A legelső kampány alkalmával minden intézmény kapott üzenetet a lehetőségről, ekkor alakult a BKF csapat is. Azóta minden egyes újabb verseny előtt értesítést kapunk az újabb nevezés lehetőségéről, így kerülünk be mi is újra és újra. Egyébként a honlapon kell regisztrálni, és beírni a csapattagok emailcímeit, ezek után már magától megy minden. A rendszer áttekinthető, felhasználóbarát, egyszerűen nagyszerű. A térképen be kell állítani a kiindulás pontot és a hátralévő időben már csak a megtett kilométerek jelölgetése a feladat. Néhány összetartóbb társaság készített csapatblogot is, nálunk erre nem került sor.

- Nagy kár! Szívesen olvasgatnánk vicces sztorikat, esetleg a napi történéseket. Tényleg, volt már példa balesetre?

- Sajnos igen, én kétszer is estem, egyszer félig el is ütöttek. Azóta óvatos vagyok és ügyelek a szabályok betartására. Mióta életbe léptek az új KRESZ szabályok is, a rendőrök is fokozottan ügyelnek. Nagyon fontos, hogy jól láthatóak legyünk, nekem mindig van lámpám és láthatósági mellényem. Használok maszkot is, aminek betétjét havonta cserélem: látványos a szennyezőanyag mennyiség, amit kiszűr. A bicikli minősége szerintem elhanyagolható, akinek több ideje van, akár egy Camping-gel is begurulhat. A bicikliutak pedig sokkalta jobbak lettek, mint néhány évvel ezelőtt voltak, érdemes kihasználni őket.

- Ezek szerint a kisebb zúzódások sem tántorították el, és a koránkelés sem esik nehezére. Tervezik, hogy a következő szezonban is nyeregben maradnak?

- Hogyne! Sőt mindenkinek csak ajánlani tudom. Tisztában vagyok vele, hogy hallgatóink szeretik maximálisan kihasználni szabadidejüket a pihenésre és a szórakozásra, de miért ne lehetne a biciklizés is része ennek? Miért ne lehetne ez is egyfajta közösségformáló erő? Felmerült bennem a gondolat, hogy ősztől alakulhatnának vegyes tanár-diák csapatok, igény esetén beszélgető fórumok és közös összejövetelek. A HÖK feladata lenne ennek propagálása, illetve a különböző közösségi portálokon való reklámozása. Biztos vagyok benne, hogy mindenki jól szórakozna.

- Teljes mértékben támogatom az ötletét. Köszönöm főtitkár úr! Hamarosan megkérdezem erről a HÖK-öt is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bkf.blog.hu/api/trackback/id/tr811922871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PötiZsüli 2010.04.15. 11:10:26

Helyesbítést kérnék: van ötödik tagja a csapatnak:o)Vagy lemaradtam valamiről?...azért nem szép, hogy így adjátok tudtomra, hogy én még csak ötödik keréknek sem vagyok jó:o)

St.Ella 2010.04.15. 12:22:54

Sajnálom, valószínűleg én értettem félre valamit, illetve kimaradhatott a gyors jegyzetelés során! Kérek szépen egy nevet és azonnal javítom! :)

tartalékos 2010.04.21. 13:39:21

Ne haragudj PötiZsüli, az én hibám volt, kifelejtettelek, kérek javítást mindenképpen!

St.Ella 2010.04.21. 13:42:09

Javítanám, ha kapnék egy pontos nevet! :(
süti beállítások módosítása